Váš sport, vaše výzva

Slovo sport má ve své původní anglosaské podobě „disport“ význam „bavit se“. Zjednodušeně se sport dá popsat jako pohybová aktivita, která má jasná pravidla a může mít soutěžní charakter. Pro někoho to může znamenat vyrazit na procházku do přírody, ale někteří potřebují větší dávku napětí nebo rivalitu vůči ostatním.

Pohyb také prospívá naší imunitě, pomáhá udržovat tělesnou hmotnost i kondici, posiluje srdce a plíce a také zlepšuje spánek. 

Zdolat výzvy s Northmanem

V širokém okolí jsou zejména v letním období nejvíc rozšířené aktivity, kterými jsou běhání a cyklistika. Běhání není náročné na vybavení – potřebujete hlavně kvalitní běžecké boty a samozřejmě ponožky, které poskytnou maximální komfort. Jízda na kole zase umožňuje spojit samotný sport s výlety do vzdálenějších míst. Takové cyklovýlety jsou populární jak pro vlky samotáře, tak pro velké skupiny. Každý z nás má od pohybu jiná očekávání, potřebuje naplnit odlišné požadavky a také vyžaduje různé podmínky. Základem je ale nebát se vystoupit ze své komfortní zóny.

1_2

Na nový sport není nikdy pozdě

Ve městech je na vyznačených cyklostezkách kromě jízdních kol čím dál populárnější také jízda na in-linech. Bruslení na in-linech je mnohem dynamičtější než běhání, a navíc je šetrnější na klouby a záda. Na rozdíl od běhání totiž pohyb na in-linech nespočívá v nárazech a dopadech na zem. Další výhodou je relativně levné vybavení – brusle stále stojí znatelně méně než jízdní kolo, i když k nákupu přibude veškeré příslušenství jako helma a chrániče. Je důležité nepodcenit výběr ponožek nebo návleků do bruslí. Obzvlášť pokud nejste na in-line brusle zvyklí, můžete mít nohy otlačené, než přijdete na to, jak brusle utáhnout, aby vám nebyly volné, ale pořád pohodlné.

Kdo je soutěživý a týmový, najde své místo v  kolektivních sportech, jak klasických jako jsou fotbal, volejbal či basket nebo stále populárnější nohejbal. Kdo by si naopak chtěl od lidské společnosti odpočinout, tomu se nabízí sporty spjaté s přírodou. I u těch musíte udržet nohy v suchu a pohodlí, aby vás donesly co nejdál a nejvýš. Pro horolezení nebo vysokohorský trekking je práce nohou a jejich síla zásadní. Je důležité vědět, že máte v nohách oporu, že se na své tělo můžete spolehnout a že zvládnete i nečekané překážky. Abyste se mohli plně soustředit na trasu před vámi, ať už je to strmé stoupání, nebo skalní převis, vyberte si oděv, který odolá výkyvům počasí a ochrání před chladem i vlhkem. Mnoho zkušených cestovatelů doporučuje oblečení z merino vlny. Je hřejivé, antibakteriální a efektivně odvádí pot. Tyto vlastnosti oceníte také u ponožek, jež vám dodají pocit komfortu a pomohou vám dostat se k cíli.

 4_2

Hory, zábava, kolektiv a sníh, kdo miluje tyto věci, ten už pravděpodobně prodpadl kouzlu lyžování nebo snowboardingu. Pro celodenní zábavu na svahu či ve snowparku potřebujete kvalitní měkké hřejivé lyžařské podkolenky, které zabrání tvorbě puchýřů a zajistí maximální výkon, myslete na to a připravte se předem, ať se vám u aprés ski nepodmlomí kolena.

Každý klademe na sport jiné požadavky. Někteří lidé se snaží zhubnout, pro další je to jen zábava a oddech od náročné práce a milovníci adrenalinu zase hledají výzvy a podmínky, které otestují jejich možnosti. Faktorů, na které si musíte dát pozor, abyste byli vždy v bezpečí a pohodlí, je mnoho, ale mít kvalitní a spolehlivé ponožky je jeden z těch jednodušších. Sortiment značky Northman je různorodý a všestranný a na své si přijde každý sportovní nadšenec. Nebojte se překonávat sami sebe.