⚠️ Výhodné sety 5+2 opět naskladněny

Ponožky pro outdoorové výzvy aneb zázrak jménem merino

Teplé a prodyšné vybavení, ve kterém se nedaří bakteriím a plísním, to jsou asi hlavní požadavky na outdoorové ponožky. V čem je nejlepší vyrazit na výlet, horskou túru nebo třeba Pacifickou hřebenovku? Jednoznačně ve vlněných ponožkách, a to nejlépe z merino vlny.

Ze Španělska až na konec světa

Merino je plemeno ovcí s hustou vlnou, které se ve středověku dostalo ze severní Afriky do Španělska. Zde se díky houževnatosti a vysoké produkci vlny staly ovce dominantním plemenem. Merino vlna byla natolik žádanou, že se nakonec jejího prodeje chopil stát a od konce 15. století měl na její export monopol a prodej těchto ovcí za hranice byl až do roku 1800 přísně zakázán. V té době byla také merino produkce ve Španělsku téměř zničena za Napoleonských válek. Naštěstí se během 18. století podařilo několik ovcí a beranů propašovat do jiných Evropských zemí a odtud do tehdejší britské kolonie - Austrálie, která se stala novou vlastí merino vlny.  Dnes je Austrálie hlavním světovým producentem této superkvalitní vlny.

mer1

Proč merino?

Vlnu má přece každá ovce, tak proč zrovna merino? Hlavní předností této vlny je schopnost termoregulace, kterou využívali její přirození nositelé při extrémních změnách teplot. Prodyšná merino je jemnější než jiné druhy vlny. Na druhé straně dokáže díky struktuře vlákna, které obsahuje mnoho výstupků a kapes, udržet tělesné teplo. Její výhřevnost je tedy mnohonásobně vyšší, než u jiných vln nebo umělých vláken aniž by přehřívala toho, kdo ji zrovna nosí. Ať už je to ovce, nebo člověk.

4

Nohy v suchu

Další předností merino vlny je její schopnost pohlcovat vlhkost. Při zvýšené zátěži se většina z nás zapotí. Běžné materiály nasají vlhkost, ztěžknou a po nějaké chvíli začnou studit. Což není příjemné nikde na těle, ale studené a těžké nohy vás rozhodně daleko neponesou. Oproti tomu ponožky z merino vlny jsou hydrofilní a i když částečně zvlhnou, dokáží stále hřát. V létě zase dobře odvedou vlhkost tak, abyste se v ponožce příliš nepotili. 

mer3

Stop bakteriím a plísním na nohou

Narozdíl od syntetických vláken nebo bavlny, merino ponožky dýchají skrze vlastní strukturu vláken. To znamená, že i když je ponožka hustě pletená, přesto si zachovává prodyšnost. Během náročných výkonů je pokožka náchylná ke zraněním, zánětům a plísním, ovčí vlna ale obsahuje lanolín - tuk, který obaluje vlas a chrání ho před bakteriemi a znečištěním. Lanolín se používá i v kosmetice a jeho protizánětlivé účinky pocítíte právě při dlouhém a intenzivním nošení. Antibakteriálně působí také keratin - protein obsažený ve vláknech merino vlny - který působí proti rozkladu bakterií a eliminuje tak nepříjemný zápach, který ho provází.  

Měkká a pevná, jemná, ale odolná, taková je vlna Merino. Ponožky, které jí obsahují, jsou ideální volbou pro horolezce, vyznavače vysokohorské turistiky, lyžaře a jiné nadšence outdoorových sportů.

Praní merino ponožek

Sepsali jsme také podrobně, jak se starat o vaše ponožky, aby co nejdéle vydrželi, a jak je spíše (ne)prát.

Naše ponožky a podkolenky s obsahem merino vlny jsou tím pravým parťákem při zdolávání těch nejtěžších výzev. Pojďte s námi – nebojíme se vyhrnout nohavice!