⚠️ Výhodné sety 5+2 opět naskladněny

Northman radí: Jak vybrat kompresní ponožky a podkolenky

Jakákoliv zátěž dolních končetin může způsobovat otoky a dlouhodobou bolest. Dá se tomu ale předejít a řešením jsou právě kompresní ponožky a podkolenky.

Jak komprese funguje?

Každý sval v našem těle potřebuje pro svůj chod energii ve formě kyslíku. Ten je do nich přenášen krví a čím lepší je její oběh v tepnách a žílách, tím snáze se do svalů dostává okysličená krev a odchází zase odkysličená. Komprese tento proces pozitivně ovlivňuje. Tlak, který vytvářejí kompresní ponožky, aktivuje svalstvo, a to se následně napíná a povoluje, což napomáhá lepšímu proudění krve. 

Komprese ku sportu i ku zdraví

Při sportu pomáhá technologie komprese udržovat postupně slábnoucí svaly v chodu, působí na rychlejší odbourávání kyseliny mléčné a následně zrychluje jejich regeneraci. Komprese ale pomáhá i v případě, že aktivitu zrovna nevyvíjíme. Například při dlouhém sezení v práci nebo na cestách jsou svaly na dolních končetinách ztuhlé a žíly nedokážou dostatečně rychle odvádět krev z nohou zpět do srdce. Část odkysličené krve se proto hromadí v nohách, kde způsobuje bolest nebo otoky. Běžný stimul žil, pohyb, je v takovém případě dobré podpořit právě kompresí. Pro tyto vlastnosti se kompresní ponožky používají u léčení onemocnění křečových žil i jako jejich prevence. 

_DSC2599

Jak na výběr kompresních ponožek?

Kompresní ponožky by ve vašem šuplíku rozhodně neměly chybět. Ať už sportujete nebo naopak trávíte hodně času v sedavém zaměstnání nebo na cestách, výběr nepodceňujte. Kompresní doplňky navíc nemusí být pouze ponožky a podkolenky, ale také návleky, které jsou populární především v létě a chválí si je i mnozí triatlonisté, kteří v nich plavou.

Síla komprese

Jedním z hlavních kritérií je síla komprese, tedy tlaku, kterým ponožka působí. Podle této síly se kompresky dělí na regenerační ponožky, které používáme hlavně při sportu nebo dlouhém sezení a lékařské kompresní ponožky pro léčbu onemocnění spojených s funkcí žil. Lehké kompresní ponožky, ale třeba i silonky mají sílu komprese 15-18 mmHg, což je ideální právě pro použití v práci. Proto se vyrábějí i v elegantních, společenských variantách. Cestovní ponožky pro dlouhé hodiny v dopravních prostředcích mají sílu komprese 18-21 mmHg. Pro sportovní aktivity od běhu a cyklistiky po posilování vyzkoušejte ponožky s kompresní silou 18-23 mmHg. 

Síla kompresních ponožek tzv. II. a III. kategorie se pohybuje v rozmezí 23-46 mmHg. Jsou využívány k ryze zdravotnickým účelům a jejich použití doporučujeme probrat s lékařem.

Materiál

Dalším důležitým aspektem je výběr materiálu, který má být přizpůsobivý teplotním podmínkám, v létě chladivý a v zimě hřejivý. Při zvýšené sportovní aktivitě by měla ponožka dobře odvádět vlhkost, k čemuž je dobrý například polyamid. Nakonec se podívejte také na to, zda ponožka obsahuje přidané ionty stříbra na povrchu vláken. Tyto ionty účinkují proti řadě bakteriím a plísním a zabraňují vzniku nepříjemných pachů. 

_DSC5595

Zpracování

U výběru podkolenky dbejte také na kvalitní zpracování. Ponožky by měly mít tlak, ale nesmí vás škrtit a způsobovat otlaky, podlitiny ani puchýře. Vybírejte provedení s plochými švy, případně bezešvé, aby vás skutečně nic netlačilo. Pod kolenem by neměl být stahující lem, který by vám nohu svíral a blokoval krevní oběh. Správná kompresní ponožka musí být vyztužená v oblasti namáhaných zón, tedy na patě a na špičce. 

Asi nejdůležitějším aspektem je stupňovaná komprese, jež způsobuje, že ponožka má největší tlak v oblasti chodidla a kotníku, který se výš směrem k lýtku zmenšuje. Odstupňovaná komprese způsobuje ono správné fungování krevního oběhu, o kterém jsme mluvili výše.

Velikost

Nakonec je potřeba vybrat správnou velikost kompresní ponožky. Kromě klasické velikosti podle chodidla si také zkuste, zda vám ponožka sedí kolem lýtka a nesklouzává ani vás neškrtí. Při navlékání ponožky dbejte na osvědčený postup, který si možná pamatujete z dětství u „nenáviděných punčocháčů“. Strčte do ponožky ruku, chytněte patu a obraťte horní část ponožky naruby. Vznikne vám v podstatě kotníčková ponožka, do které vklouznete, a zbytek ponožky pak pohodlně rolujete nahoru po noze. Vyhnete se tak nepříjemným a škodlivým záhybům.

Správně zvolená kompresní ponožka či podkolenka nebo návlek vám pomůžou zlepšit vaše sportovní výkony a předejít nepříjemným a bolestivým problémům. Vyberte si z naší široké nabídky kompresních ponožek pletených v České Republice. Dopravu máte při objednávce nad 1200 korun zdarma.