⚠️ Výhodné sety 5+2 opět naskladněny

Jak prát oblečení z Merino vlny – nejen ponožky?

Merino vlna je populární volbou pro oblečení a doplňky, protože je měkká, lehká a hypoalergenní. Nicméně, pokud nevíte, jak správně prát merino vlnu, můžete si rychle zničit vaše oblíbené kousky, a to například naše merino ponožky Active. V tomto článku se naučíte, jak vlnu správně prát a udržet ji v dobrém stavu.


_DSC9474-min


Praní merina v pračce

Pokud zvolíte možnost prát merino vlnu v pračce, používejte program na vlnu, pokud vaše pračka takový program nemá, dbejte na to, abyste vlnu prali co nejšetrněji při nízkých teplotách (do 30°C). Doporučuje je se také máchání a je vhodné snížit počet otáček při odstřeďování.

Praní merina v ruce

Výrobek je možné prát v ruce ve vlažné lázni do 30°C. Poté jemně vyždímat a sušit ve vodorovné poloze, nejlépe na ručníku. Při máchání postupně snižujte teplotu lázně, aby nedošlo k vysrážení nebo deformaci.

Vždy dbejte na to, abyste používali prací prostředky určené pro praní vlny, a to jak v pračce, tak ručně.

jak se pere merino vlna - jak prát merino ponožky

Jaký prací prostředek, gel či aviváž použít na merino?

Používejte výhradně prací prostředky určené pro praní vlny, ideálně s lanolinem. Případně volte jemné prací prostředky. Běžné prostředky jsou často příliš agresivní a s obsahem enzymů. Mohou tak poškodit funkci vlněného vlákna.

Nepoužívejte žádné aviváže, bělidla ani změkčovače látek. Tyto přípravky mohou negativně ovlivnit funkční vlastnosti merino vlny.

Nevyužívejte na merino sušičku!

Merino vlna se nemá sušit v sušičce. Místo toho ji nechte schnout přirozeně na vzduchu.

Pokud máte možnost, nechte ji sušit vodorovně na ručníku. Visící vlákna se mohou vytahat.

_DSC9651-min

Rada od Northmana na závěr - pokud nemusíte, neperte Merino!

Merino vlna se nemusí prát tak často jako jiné materiály. Stačí ji prát jednou za několik nošení.

Pokud však vaše oblečení nevypadá špinavě a nezapáchá, není nutné ho prát hned. Můžete ho prostě vyvěsit na čerstvém vzduchu, aby vyschlo a provětralo se.

Obecně se dá říci, že čím méně budete Merino prát, tím více vydrží. 

My z Northmana doporučujeme se u merino ponožek řídit citem.

Ne vždy je potřeba Merino ponožky prát po každém nošení, nicméně pokud ponožce dáte pořádně zabrat na náročném treku, doporučujeme je přeprat, aby nedocházelo k přílišnému tvoření bakterií.