⚠️ Výhodné sety 5+2 opět naskladněny

Jak vybrat dokonalé ponožky na lyžování

Čeká vás lyžovačka a přemýšlíte, jak si ji užít na 100 %? Nepodceňte výběr ponožek, respektive podkolenek. Ty správné totiž dokáží zvýšit jak váš komfort, tak výkon. Který pár tedy do lyžařských bot zvolit?

Na správné velikosti záleží

I když se to může zdát jako detail, správné zimní podkolenky můžou váš lyžařský zážitek posunout na vyšší úroveň. Během studia těch nejlepších materiálů a střihů ale neopomeňte zdánlivou drobnost: velikost. Pokud totiž vyberete příliš malé či velké podkolenky, pohodlí vám frnkne, ještě než řeknete prašan.

Lyžařské podkolenky většinou pokrývají hned několik velikostí najednou:⁠ 36–41, 42–47 a podobně. Pokud je vaše velikost na pomezí, zvolte tu menší variantu. Vyhnete se tak shrnování ponožky a nepříjemným otlakům.

Vrstvy do lyžáků nepatří

Vrstvení je in všude, jen ne na lyžařových nohách. Několik vrstev ponožek možná udrží vaše chodidla déle v teple, opět hrozí ale přílišné shrnování a následné puchýře. Obalené nohy zároveň ztrácí cit pro lyže a mohou tak ohrozit vaši jízdu.

Buďte materialisté

Roky praxe nás naučily, že stojí za to nespoléhat jen na jediný materiál. Proto v našich lyžařských produktech najdete jak přírodní, tak syntetická vlákna. Jaké mají výhody?

  • Merino vlna má termoregulační schopnost, je prodyšná, pohlcuje pot, je hypoalergenní a navíc má antibakteriální účinky, takže nezapáchá. Vyzkoušejte ji třeba s našimi podkolenkami Compres Merino 21.
  • Bavlna je hebká na dotek a perfektní pro osoby s alergiemi. Najdete ji i v univerzálních podkolenkách Snow Basic.
  • Coolmax All Season je pokrokové ekologické vlákno. Toto vlákno bylo vyvinuto tak, aby podle podmínek tělo ochlazovalo, nebo naopak teplotu vyrovnávalo. Hlavní funkcí tohoto vlákna je poskytnout teplo, když je vám zima, a naopak.
  • Polyamid, elastan a lycra zaručí vysokou pevnost a odolnost vůči oděru, rychlé schnutí i to, že vám podkolenky budou dobře sedět a po každém praní se vrátí do původního tvaru.

Pokud patříte mezi rekreační lyžaře, sáhněte po podkolenkách s kombinací umělých a přírodních vláken. Vlna se postará o to, že budou nohy vždy v teple, bez ohledu na výkon. Čistě syntetické podkolenky jsou pak vhodné pro profi sportovce, kteří se zahřívají rychleji a potřebují tak svižné odvádění tepla a schnutí materiálů. 

Anatomie lyžařské podkolenky

Už je jasné, že s klasickými oblekovými ponožkami na svahu ani ve stopě moc velkou parádu neuděláte. Jaké přesně by ale měly podkolenky pro lyžaře být? 

  1. Anatomicky tvarované, aby dokonale sedly
  2. S plochým švem ve špici nebo zcela bezešvé
  3. S měkčením, které zajistí pohodlí 
  4. Vysoké, aby ochránily holeň
  5. Se zesílením frekventovaných zón pro zvýšení odolnosti a životnosti
  6. S lehkou kompresí, aby skvěle přilnuly k pokožce, podpořily cirkulaci krve a urychlily regeneraci 

 

Chcete prozkoumat kompletní nabídku lyžařských podkolenek naší značky Northman? Klikněte zde.

Chce to klid a nohy v teple! Už víte, který pár zimních ponožek s vámi vyrazí na další zájezd? Dejte nám vědět na sociálních sítích: označte nás na Instagramu, nebo nám napište na Facebooku. Ať to jede!