⚠️ Výhodné sety 5+2 opět naskladněny

Průvodce výškou ponožek

ponožkyvbotech_optimized

Jak se dělí ponožky? Především podle výšky, a to na několik skupin. Ty nejdelší sahají až nad kolena a nejkratší, takzvané neviditelné, v podstatě pouze obepínají spodní část chodidla. Vynalézavost v nošení ponožek dnes víc než dřív boří zaběhnutá módní pravidla, a ani děsivé ponožky v sandálech už nejsou zcela tabu. Správně vysoké ponožky, nejsou jen znakem elegance, ale především důležitým faktorem pohodlí v botách. 

dlouhy_siroky_kratkozraky.jpg3_

Obr Koloděj měl opravdu vysoké ponožky.

Slovo „délka“ nebo „výška“ používáme k popisu výšky ponožky na noze, zatímco velikost ponožky vám pomůže rozhodnout, zda ponožka bude odpovídat vaší velikosti chodidla. Zde se dozvíte vše o různých druzích ponožek:

Ponožky přes koleno

Velmi vysoké ponožky, kryjící celá kolena. Někdy se těmto ponožkám říká punčochy, zvláště když je drží podvazky. Tyto superdlouhé ponožky vypadají skvěle s vysokými botami, které samy dosahují ke kolenům či nad ně.

Cílovým uživatelem jsou téměř výhradně ženy. Ponožky přes kolena se skvěle kombinují se sukněmi, minisukněmi nebo šaty. Tyto vysoké ponožky můžete dokonce nosit přes punčocháče nebo legíny, takže zajistí vašemu podzimnímu nebo zimnímu vzhledu potřebné teplo.

Podkolenky

Název ponožek této výšky hovoří jasně – jsou vysoké tak, že končí pod kolenem. Skvělá délka k nošení s vyššími botami. Dámy rády nosí roztomilé či veselé podkolenky k sukním, šatům a kraťasům. Pěkně tak předvedou funky design ponožek a zároveň ochrání nohy před chladem.

Oblíbené jsou i v dětských velikostech, jelikož zajišťují více tepla a přeci jen to nejsou klasické punčochy, které děti nosí většinou jen z donucení.

Z našeho sortimentu jich najdete nejvíce např. kompresních ponožkách či lyžařských podkolenkách. Čím dál více oblíbené jsou i cyklistické podkolenky.

Klasické ponožky

Tato výška je často označována jako Crew, a je to nejběžnější délka ponožky. Končí někde v polovině lýtka a hodí se téměř na jakoukoli aktivitu – od běžného denního nošení, k oficiálním příležitostem, k volnočasovým aktivitám. Klasické ponožky do lýtka nosí téměř každý rád.

Jsou to nejlepší ponožky k teniskám a džínám. Některé ponožky této výšky jsou stvořeny pro výkon, protože je to skvělá délka pro atletické ponožky nebo polstrované ponožky do posilovny. Vyzkoušejte pár silných turistických ponožek v klasické délce a zjistíte, že po celou dobu cesty jsou stále pohodlné.

Nynějším trendem klasických ponožek pro většinu využití jsou ponožky z merino vlny.

Kotníkové ponožky

Někdy se nazývají čtvrtkové ponožky nebo ponožky s nízkým podpatkem. Kotníkové ponožky dosahují většinou mírně nad okraj bot. Protože jsou kotníkové ponožky nízkého střihu a jsou pohodlné, jsou oblíbenou volbou pro sportovce, kteří nosí tyto krátké ponožky jako běžecké ponožky, cyklistické ponožky nebo ponožky na cvičení uvnitř tenisky.

Krátké ponožky

Potřebujete ponožky s nízkým střihem, které ve vašich botách nikdo neuvidí? Jsou také známé jako footies, neviditelné ponožky nebo pod roztomilým názvem ťapky. Ve většině bot je opravdu nepostřehnete. Kryjí vlastně jen samotné chodidlo a dosahují maximálně k patě. Vyzkoušejte je do lodiček nebo mokasín. Neviditelné ponožky jsou skvělým způsobem, jak se v létě ochladit bez zápachu nohou!