⚠️ Výhodné sety 5+2 opět naskladněny

Jak vybrat turistické ponožky

 Norskobanner

Ať  už plánujete horskou túru, pěší výlet podél řeky nebo pochod ve stylu Praha – Prčice, je pohodlí při chůzi velmi důležité. Nikdo nestojí o masivní puchýře po pár kilometrech ve špatných botách a nesprávných ponožkách.

V Nothmanovi navrhujeme, vyvíjíme a pleteme turistické a trekingové ponožky tak, aby splňovaly ty nejpřísnější nároky při celodenním nošení. Jsou konstruovány převážně z funkčních vláken jako je Coolmax all season, Merino Wool a klasický Coolmax, které se dokážou přizpůsobit zátěži a podle toho optimalizují termoregulaci chodidla. Při zátěži tedy dochází k odpařování vlhkosti a v chladnějších podmínkách udržují ponožky chodidlo v teple.

Zátěžová místa jsou konstruována tak, aby chránila nohu proti otlačeninám a puchýřům. Některé modely obsahují příměsi stříbra, které aktivně působí proti tvorbě plísní, likviduje bakterie, a tak snižuje zápach.

Kam až má sahat ponožka?

Výběr správné výšky ponožek pro turistické boty nebo jinou obuv pro snížení tření a oděru je neuvěřitelně důležitý. Pokud vyrážíte v turistické obuvi se zpevněným kotníkem (prostě v pohorkách), měli byste si vybrat si ponožku, která sahá až nad botu, abyste předešli odření. 

Pro ty, kteří se rozhodli pro lehčí turistické boty nebo tenisky s nižším profilem, zvolí si asi ponožky s výškou nad kotník čili CREW. V této kategorii máme velký výběr a je to také nejčastěji používaná výška ponožek.

Pokud vás zajímá, jak dlouhé by vaše ponožky měly být pro různé příležitosti, můžete se podívat na našeho praktického průvodce výškou ponožek.

Odpružení. Kolik a jaké?

Jak zvolíte správnou úroveň odpružení ponožek? Tlustší polstrované ponožky udrží vaše nohy v teple během chladných zimních výletů. Významně změkčují došlap a eliminují rázy, vnikající při chůzi na nerovném a tvrdém povrchu. Ponožky s lehkým a slabším polstrováním, které vašim nohám dovolí dýchat, jsou zase skvělé pro teplejší dny a na méně náročné výlety. 

Správné ponožky pro nízké teploty budou mít více polstrování na větším počtu míst, čímž udrží vaše nohy v teple. Ponožky pro jarní a letní období zase nebudou příliš zadržovat teplo, ale naopak odvádět vlhkost a ochlazovat nohu.

Vhodná vlákna pro zdravé nohy

Odvádění vlhkosti, aby vaše nohy byly pohodlné, je vlastně vždy velmi důležité bez ohledu na dobu trvání vašeho dobrodružství v přírodě. Ponožky z merino vlny jsou skvělou volbou, protože jsou jak knotové, tak antimikrobiální. Pokud nemůžete nosit vlnu, vyzkoušejte syntetické technické vlákno. 

kvalitní-materiál,-česká-výroba_optimized.

Pletené ponožky z merino vlny udrží vaši nohu zdravou.

Ponožky, které dokonale padnou  

Naším cílem je zajistit, aby vaše ponožky dobře seděly, abyste se vyhnuli puchýřům. Abychom to dokázali, obvykle nabízíme ponožky ve velkém rozsahu velikostí. Aby si u nás přišla na své jak drobná dívka, tak urostlý chlap. 

Většinu ponožek z řady Northman Active najdete ve velikostech:

  • XS (34-35)
  • S (36-38)
  • M (39-41)
  • L (42-44)
  • XL (45-47)

Pokud jste se nedostali přes celý tento článek, doufáme, že je to proto, že jste byli tak inspirováni k pěší turistice, že jste tuto stránku nechali otevřenou ve svém prohlížeči, zatímco jste vyrazili za dobrodružstvím. Pokud jste ale dočetli až sem, gratulujeme – nyní se vydejte na túru se správnými ponožkami!

Prohlédnout můžete také akční nabídku kompresních ponožek a podkolenek!