⚠️ Výhodné sety 5+2 opět naskladněny

Barevné ponožky – jak je kombinovat a nosit

55_optimized

Ponožky - pro jednoho další vánoční dárek, pro druhého vyjádření osobního vkusu a stylu v oblékání. Málokteré součást oblečení, která je tak málo na očích vyvolává tolik otázek a emocí – jak je nosit a sladit, co ty sandály s ponožkami, a co barevné ponožky. Ať už máte postoj k ponožkám jakýkoli podívejte se, jak a k čemu barevné ponožky nosit.

Barevné ponožky jsou totiž všude – na cvičení jógy, kolegyně nosí vzorované v práci, kolega obchoďák jezdí na jednání s puntíkatými, syn má dokonce na každé noze jinou. Barevné ponožky se nedají přehlédnout.

Móda se ráda motá v kruzích a vrací nás na začátek minulého století, kdy se barevné ponožky nosili. Po 2. světové válce se v nich odrážel poválečný optimismus a v dnešní pestrobarevné době samozřejmě taky nechybí.

Ponožky musí padnout

Je jasné, že musí padnout svou velikostí na nohu, kterou mají zdobit. Ale také k celkovému vzezření a zbytku oblečení. Důležitá je i příležitost.

A tak můžeme vidět vážené obchodníky v oblecích s kravatou a s nohami ve vzorovaných ponožkách, stejně jako dámy v kostýmku a barevnými ponožkami v lakovaných lodičkách.

Móda dbá na soulad, ale kontrast je dobrý. Například v pánských oxfordkách bez dírek i v dámských lakovaných polobotkách krásně vynikne barva nebo vzor ponožky, která na sebe může poutat pozornost.

U sportovních příležitostí je mnoho prostoru ukázat barvy na ponožkách. Běžci, turisté, cyklisté a další sportovci si nemusí dělat starosti s formálním vzhledem, a tak se mohou barevnými ponožkami pochlubit bez obav, že se nějak ztrapní ve společnosti.

Dokonce i ty kontroverzí sandály jsou čím dál častěji vidět s ponožkami. Samozřejmě, že jinak vypadají s nějakým nudným, šedým, vytahaným hadrem a úplně jinak s barevnou ponožkou se zdobeným lemem či osobitým obrázkem.

Pár rad, které se hodí nejen k nošení barevných, ale jakýchkoliv ponožek. Mají-li být ponožky viditelné, ať už jen vršek nad botou, případně celé v sandálech, pohlídejte si, aby:

  • nebyly seprané, vyšisované nebo vytahané
  • nebyly děravé nebo neměly vytahané nitě,
  • dobře padly střihem i velikostí.

Pánové – obarvěte svůj šatník

Muži jsou na tom, co se týká barevnosti a určité svobody v oblékání mnohem hůř než ženy. Přitom v přírodě to bývá opačně – samečci jsou mnohem pestřejší. Muži ale mají možnost zvolit si do obleku střídmou barvu košile a nějakou kravatu. Tím to hasne.

Barevné ponožky jsou tedy určitá možnost, jak si šatník a svůj vzhled malinko oživit a projevit svůj vlastní vkus. Trochu prostě rozbít tu uniformitu tmavých obleků.

Barevné ponožky noste:

  • k formálnímu obleku,
  • ke kalhotám všech materiálů i střihů,
  • k šortkám.

Při výběru ponožek se zaměřte na barvu a vzor a vždy se řiďte podle toho, na jakou událost ponožky oblékáte.

Pro formální události volte decentní barvy jako je tmavě modrá, fialová či zelená. Ze vzorů se hodí jemné proužky, pletený vzor nebo malé puntíky. Naopak na neformální akce se fantazii meze nekladou – vybírejte z celé škály pastelových nebo výrazných barev a vzorů.

Spousta mužů používá ponožky s nějakým motivem, aby například poukázali na svou oblibu nějakého filmu. Například Stopařův průvodce po galaxii se svým motem: Nepropadejte panice.

Jak barevné ponožky kombinovat?

  • Pro začátečníky je nejlepší rada řídit se barvou kalhot. Kontrast je dobrý na rande nebo do kina, tón v tónu pak třeba do kanceláře a na obchodní jednání.
  • Ostříleným ponožkovým matadorům ladí barva ponožek s barvami, které oblékli nad pasem – na košili nebo tričku, kapesníčku do saka či kravatě. Tento detail celý outfit opticky propojí.
  • Ponožkoví rebelové na pravidla nehledí a excentrické vzory oblékají klidně ke smokingu. Pak ale platí, že by ponožky měly být jediným výrazným prvkem outfitu, aby člověk nevypadal jako klaun.

Barevné ponožky pro ženy jako módní doplněk

Ponožky se vzorem nejsou zdaleka jen výsadou pánů, své místo našly i v dámském šatníku. Berte je jako ten poslední detail, který vašemu outfitu dodá šmrnc. Nebojte se vyčnívat a experimentujte. Ale musíte se u toho cítit dobře.

Ponožky noste k:

  • džínům,
  • formálním kalhotám cigaretového střihu,
  • kalhotám se zkrácenými nohavicemi,
  • kostýmkům,
  • šortkám,
  • sukním i šatům.

Dámy mají v oblékání více možností, jak co zkombinovat. Výhoda která přináší spoustu práce a meze takřka neexistují. Můžete postupovat buď tak, že si ponožky vyberete jako doplněk k celému outfitu. To je ta klasická cesta. Nebo budete odvážné, vyberete si nějaké zajímavé ponožky a k nim budete ladit zbytek oblečení. Dbejte ale na zásadu, že na sebe má poutat pozornost jen jedna součást oblečení.

_dsc4405v_optimized

Nebojte se vzít si veselé ponožky na schůzku.

Jak barevné ponožky kombinovat?

  • Pokud nosíte běžné džíny, tmavé kalhoty či sukně, nemůžete s barevnými ponožkami udělat chybu. U barevných kalhot zase pěkně vyniknou ponožky s nějakým vzorem či obrázkem, ale pak pozor na přílišnou barevnost. Příliš mnoho barev totiž působí rušivě.
  • I sukně a šaty si zaslouží barevné ponožky. Ale u sukní je lépe sáhnout k vyšším modelům ponožek jako podkolenky nebo nadkolenky. Začněte s tlumenými barvami a dejte si pozor na vzory – horizontální proužky vám zbytečně přidají kila. K jednobarevným šatům si klidně vezměte odvážnější podkolenky s motivy z vaší oblíbené filmové klasiky.
  • Nebojíte-li se následovat trendy z přehlídkových mol, noste ponožky – barevné či decentní – i do lodiček a ke společenským šatům. Aby z toho nebylo faux pas, sáhněte po hedvábí či sametu a ozdobných detailech.