⚠️ Výhodné sety 5+2 opět naskladněny

Historie ponožek

13v_optimized

Ponožky jsou nedílnou součástí našeho oblékání. Všichni jsme zvyklí si  je ráno natáhnout, ale koho z nás někdy napadlo, kde se tu vůbec vzaly. Ponožky jsou tady s námi už nějaký ten pátek a jen tak něco je nejspíš nenahradí. Jak a kdy jsme ale přišli na to, že s ponožkami je život o něco lepší? 

Ponožky od Tutanchamona do středověku

Historie ponožek sahá zpátky až do starověkého Egypta, kde byly dobové ponožky nalezeny ve vyhloubených hrobech. Ponožky tak datují svou existenci daleko zpět v čase, z doby kolem roku 1500 před naším letopočtem. Starověké egyptské ponožky byly vyrobeny z pestrobarevné vlny a byly navrženy tak, aby se nosily se sandály – což se nyní považuje téměř za kacířství. V nejlepším případě za příklad pochybného vkusu.

Římané byli také fanoušky kombinace ponožek a sandálů. V chladnějších podmínkách Británie a dalších severních provincií Římské říše nosili teplé potahy na nohy vyrobené z kožených a textilních proužků. Ve skutečnosti římští vojáci zjevně pravidelně posílali zprávy zpět do Říma a žádali, aby byly vyslány další ponožky, aby během bitvy zůstaly jejich nohy v teple.

Punčochy a ponožky byly populární u mužů a žen v celé historii. Móda se změnila a vyvinula, takže ponožky získávají různé tvary a podoby. Během středověku ponožky narostly do délky, až začaly pokrývat celou nohu a staly se známými jako punčochy. Na jejich horní části byly umístěny podvazky nebo pásky, aby se zabránilo jejich pádu.

Urozené ženy měly obzvláště rády hedvábné punčochy, jemně vytvořené ručně pomocí mnoha různých barev hedvábí. Jejich účelem bylo kromě zachování tepla okázalé vystavování bohatství a samozřejmě zdůraznění tvarů nohy a kotníku.

Automatizace výroby ponožek

V roce 1589 vynalezl anglický duchovní jménem William Lee první pletací stroj na punčochy. Jeho hlavní principy se dodnes stále používají v moderních pletacích strojích. Vynález umožnil hromadnou výrobu pletených punčoch a ponožek.

Lee poslal na stroji upletenou punčochu královně Alžbětě I. v naději, že si zajistí patronát a podporu. Královna však nebyla vůbec spokojená s kvalitou výrobku. Ponožky byly podle ní příliš hrubé, a tak odmítla Leeův projekt podporovat. Lee pak ještě provedl nějaké úpravy, aby byl výsledný produkt o něco hezčí, ale ani pak se uznání královny nedočkal.

Místo toho Lee obdržel finanční podporu od francouzského krále Jindřicha IV., což mu umožnilo otevřít továrnu na ponožky a punčochy ve francouzském Rouenu. S nástupem průmyslová revoluce se pletené punčochy staly dostupnější, ale stále zůstaly spíše luxusem pro vyšší vrstvy společnosti.

_dsc5624vv_optimized

Barevné příze byly populární už ve středověku.

Novodobá historie

Masové nošení ponožek začalo až v zákopech Velké války, dnes známé jako 1. světová válka. Vojáci znali výhody ponožek v celé historii, počínaje Římany. Hledali způsob, jak zachovat nohy v teple a suchu. V první světové válce se vojáci spoléhali na ponožky, které je ochránili před ošklivým stavem známým jako příkopová noha, který způsoboval nekrózu tkáně jejich nohou vlivem vlhkých podmínek v zákopech. Pletené pánské ponožky, posílané do přední linie, byly vítány stejně, jako zásoby jídla a munice.

Ponožky se postupem času vyvinuly ze široké škály materiálů. Od proužků kůže a tkanin po těžké, vlněné či hedvábné. Zlomem byl vynález nylonu roku 1938. Ten se prokázal jako vhodný pro výrobu všech druhů textilií, ale ponožek a dámských punčoch zejména.

Dnes se design ponožek rozšířil o různé styly pro různé potřeby, jako jsou sportovní ponožky, které odvádějí pot a pomáhají fyzickému výkonu, tepelné ponožky, které chrání chodidla v chladnějších podmínkách, jako jsou sjezdovky či dámské punčochové zboží, která dokonce mění siluetu těla.

A konečně, lékařské pomůcky, jako jsou kompresivní punčochy, pomáhají stimulovat průtok krve u pacientů se sedavým způsobem života, aby se zabránilo sraženinám a hluboké žilní trombóze.

5 fascinujících faktů o ponožkách

Čas na hraní

Ponožky se po staletí často objevovaly v dětských hrách a tradicích. Vánoční punčochy byly zavěšeny u krbu v Británii, Evropě i mimo ni od počátku 19. století jako pozvání pro otce Vánoc, aby je naplnil dárky. Děti si také užívají starých ponožek, knoflíků a kousků staré látky, aby vytvořily ponožkové loutky či panenky, se kterými s pak hrají.

Americké baseballové týmy

Dokonce hned dva známé americké baseballové týmy mají ponožkové motivy. Boston Red Sox nosí toto jméno od roku 1867. Chicago White Sox bylo původně známé jako Chicago White Stockings. Jméno White Sox nosí od roku, kdy se tým připojil k prestižní americké lize.

Modré punčochy

Termín „modré punčochy“, používaný k popisu intelektuální a zámožné postavy, pochází z modrých česaných vlněných punčoch, které nosili muži navštěvující literární shromáždění v Londýně na konci 17. století.

Etiketa ponožky

Při nošení ponožek je třeba dodržovat celý souhrn etikety. Barva ponožky by se měla tradičně shodovat s kalhotami a / nebo botami. Pokud to není možné, ponožky mohou být o jeden odstín tmavší než kalhoty a / nebo o odstín světlejší než boty.

Chybějící ponožky

Nikdo neví, kam všechny ty chybějící ponožky jdou poté, co zmizely z pračky a zanechaly svého opuštěného partnera lichého. Je opravdu mnoho teorií, které vysvětlují kam a jak se ponožky z pračky ztrácejí. Některé jsou míněny vážně, jiné jsou úsměvné. Například někteří říkají, že je víly používají k výrobě spacáků. Někdo poukazuje na poznatky kvantové mechaniky a mizející ponožky posílá časem zpět, což je v kvantovém světě běžný jev. Více se dočtete zde.

_dsc5658_optimized

Pletení ponožek v Northmanovi je na nejvyšší možné úrovni.

Ponožky Northman Outdoor

Historie ponožek naznačuje, že jejich obliba bude pokračovat ještě dlouhou dobu. Na našem e-shopu najdete ponožky pro různé příležitosti. Zejména se soustředíme na outdoorové a sportovní ponožky, ale nabízíme i společenské ponožky.