⚠️ Výhodné sety 5+2 opět naskladněny

Jak vybírat ponožky na běhání

sport_optimized

Běh je jeden z nejoblíbenějších sportů. Není divu – nevyžaduje žádné nákladné náčiní a potřeby. Stačí vám lehké oblečení a pořádné běžecké boty. Na těch nešetřete. Ovšem zvýšenou pozornost byste měli věnovat i ponožkám.

Víte, co byste měli od správných ponožek pro běžce chtít? Co si musíte všechno ověřit? A co velikost? Boty by měly být o něco volnější – jak je to s ponožkami? Víte, jaký materiál je nejvhodnější? Podívejte se na pár rad, jak vybrat ponožky či podkolenky, které vás při běhu podpoří.

Pozor na odvod vlhkosti

Termín „funkční prádlo“ je dlouho znám i laické veřejnosti. Většinou si pod ním zkratkovitě představí předražené prádlo. Ale pokud jste někdy měli celý den na noze jedny boty a ponožky, víte, co je to za nepříjemnost až utrpení, když se v nich hromadí vlhko.

Odvod vlhkosti u ponožky hraje opravu důležitou roli. A zejména při sportu, kdy i mírný diskomfort může snižovat výkon, případně vést až ke zranění. Moderní tkaniny už obsahují přímo kanálky, určené k odvádění vlhkosti z povrchu kůže skrz látku ponožky pryč.

Jsou tvořeny takzvaným hydrofobním vláknem, které snižuje vlhkost, a tak aktivně bojuje proti vzniku plísní a bakterií na noze.

Špatně zvolená látka nejenže tyto žádoucí vlastnosti nemá, ale naopak k tvorbě vlhkosti ještě přispívá. Vodu a pot zadržuje na noze a v botě, čímž vzniká ideální prostor a podmínky pro množení bakterií a plísní. Mykózy snad zná každý z vlastní zkušenosti, takže jistě potvrdíte, že není o co stát.

Kvalitní funkční ponožky představují dobrou investici.

Udržení stálé teploty

Čím vyšší teplota nohy v botě, tím vyšší perspirace, a tedy tím více vlhkosti. Existuje termín „zákopové nohy“. Jde o následek vystavení se vlhkému chladu při teplotách od 0 do 15° C. Patnáct stupňů nad nulou není žádná krutá zima, ale ve spojitosti s vlhkem již může dojít k nepříjemným stavům. Je sice zapotřebí, aby byla noha v takovém prostředí alespoň den či dva, aby se poškodily periferní nervy a objevily se rány až do živého masa, ale ani pár hodin ve studené mokré botě není nic příjemného.

Na podzim či v zimě, kdy už je chladno, je samozřejmě nejlepší nazout si silnější ponožky či rovnou teplé běžecké podkolenky. O důležitosti odvodu vlhka jsme si už říkali, takže myslete i na to, že lepší jsou teplé funkční ponožky. Ideálně s příměsí vlny. Ta totiž dobře hřeje a subjektivně v ní nepociťujete vlhkost.

V teplejším období pak sáhněte po tenčích ponožkách. Skvělou volbou je ponožka na běh s větrací mřížkou na nártu. Rychleji totiž schnou. A zbytečně nezvyšují teplo v botě. Doporučujeme prohlédnout právě kotníkové sportovní ponožky, které tyto kritéria splňují.

Péče o zdraví nohou

Ti, kdo trpí na křečové žíly, oceňují účinky kompresních podkolenek a punčoch. Pomáhají totiž správné cirkulaci krve v nohách. Piloti nadzvukových letadel dokonce používají celý kompresní oblek. Př velkém zrychlení tak krev neodteče celá do dolních končetin a pilot vydrží větší přetížení, aniž by omdlel z nedostatku krve v mozku.

Tak extrémní stavy nás při běhu nečekají. Přesto jsou kompresní podkolenky čili kompresky, stále oblíbenější ponožky na běhání. Urychlují totiž regeneraci svalstva po výkonu, pomáhají lépe prokrvit svaly a celkově snižují zátěž organismu a celkovou únavu.

U kompresních podkolenek ale pozor – neměly by být příliš utažené. Nemají zabránit normální cirkulaci krve v nohách. Spíše ji pomáhají dostat zpět nahoru k srdci.

Správná velikost ponožky

Věřím, že žádný běžec dvakrát nevyrazí do hypermarketu, aby ve slevě koupil ponožky, do kterých se mu nějak ta noha vejde, nazul si je a vyběhnul na trasu. Každému to jednou jistě stačí a poučil se, že ponožka nemůže mít nějakou neurčitou velikost.

Velikost ponožek se řídí podle délky chodidla. My jsme asi nejvíce zvyklí na francouzské číslování, případně na centimetry. Takže francouzské neboli EU číslování, říká třeba 39–42, což převedeno na centimetry znamená 25–27 cm.

Podle velikosti své nohy zvolte vhodnou velikost ponožky. Například vidíte ponožky 39–42, ale také 39–41. Pokud máte délku chodidla na rozhraní dvou velikostí u modelu, je dobré vybrat u širšího chodidla tu větší, u užšího chodidla tu menší.

Při správné velikosti ponožky se nestane, že by se shrnula, sesouvala z plosky nohou, případně že by byl šev místo nad patou pod ní.

Technické vymoženosti

Moderní běžecké ponožky mohou mít spoustu vylepšení – zesílenou patu pro lepší došlap a odpružení. Využití bezešvé technologie při výrobě, což předchází různým otlakům a puchýřům. Ponožky s fixací kotníku či achilovky. Dokonce existují přímo anatomicky tvarované ponožky zvlášť pro pravou a levou nohu.

Pokud si přejete vybrat si nějaké vhodné ponožky na běhání na našem e-shopu, klidně se nám ozvěte a s výběrem vám rádi poradíme.