⚠️ Výhodné sety 5+2 opět naskladněny

Čas se rozběhnout

“Běhat umí přece každý.” To si možná pomyslí kdejaký začátečník. Někteří zelenáči už zjistili, že to není tak jednoduché. Bolestivá Achilovka, píchání v koleni nebo nepříjemný tlak v bedrech jsou nepříjemnosti, které se při běhu mohou objevit – pokud není dostatečně vypilovaná technika. Pojďme si zopakovat základy. 

Běžecká abeceda

Ne všichni možná slyšeli o běžecké abecedě. Její podstatou je naučit se správnou techniku běhu pomocí jednoduchých cviků. Začíná se liftingem – při tom se střídavě zvedají paty na místě a je potřeba se soustředit na plynulé došlápnutí přes bříška chodidel. Důležitý je zpevněný střed těla. Další úrovní je skipping, během kterého začnete více zvedat kolena. U obou cvičení se snažte o rychlost. Pokračujte zakopáváním, kdy i nadále pracují hlavně lýtka, která si zasluhují průběžnou péči. K jejich zpevnění a ochraně můžete použít například kompresní vysoké podkolenky. Při pohybu by se měly zapojit také paže i stále zpevněný střed těla.

Trochu pokročilejšími cviky jsou odpichy, které připomínají jelení skoky, a skoky a běh stranou. Opakovaný úkrok stranou jednou nohou, ke které se připojí druhá, posiluje hlavně koordinaci. Při běhu se nohy střídavě překřižují, ale přitom se snažíme nepovolit střed těla a zbytečně sebou neotáčet. Zajímavým cvikem pro koordinaci je běh pozpátku – přitom se pokuste odolat nutkání obracet hlavu. Vyberte si úsek s rovným povrchem bez překážek, abyste si neublížili.

beh3

Běžecký trojúhelník - základ stability

Při všech cvičení byste měli vnímat, co se děje s chodidly. Na těch všechno stojí i padá. Chodidla jsou významnou částí stabilizačního systému, který se opírá o tři základní body. Těmi jsou palec, malík a pata. Při jakémkoli příležitostném silovém cvičení, nebo i když budete jen stát na zastávce, se je pokuste vědomě „tlačit“ do země. Zapojujte je při došlapu. Technika došlapu je jednou z nějtěžších a zároveň nejdůležitějších věcí, které musí běžec zvládnout. Abyste se nezalekli tvrdosti došlapů, zkuste si krom kvalitních běžeckých bot  pořídit i ponožky s měkčenou vrstvou na chodidle.

 beh2

Dokonalý došlap

Došlap by měl být veden přes předo-střední část chodidla s postupným opřením o špičku a došlápnutím na patu. V ideálních podmínkách. Naše chodidla nejsou stejná, takže najít perfektní došlap rozhodně není jednoduché. Jako celé běhání je to o pravidelnosti, drilu a zdravých a spokojených nohách. V praxi je jasné, že musíte jinak došlapovat na cestě do kopce a jinak dolů, při běhu po rovné cyklostezce a úplně odlišně ve sněhu v zimě, kdy navíc potřebujete udržet nohy v teple. Naopak v létě je potřeba odvádět vlhkost a zabránit oděrkám a bolestivým puchýřům. 

Jak si vybrat běžecké ponožky jsme vám poradili už v jednom z dřívějších příspěvků. Využijte jejich nadstandardní komfort a veškerý potenciál při běhání správným způsobem.